Despre proiect

  Numarul ridicat al zonelor contaminate din intreaga lume reprezinta un motiv de ingrijorare. Prezenta arsenicului in panza freatica/apa potabila in concentratii ce depasesc limita maxima admisa (0.01mg L-1) reprezinta o problema globala si un pericol ridicat pentru sanatate. Proiectul nostru isi propune sa gasesaca o solutie eficienta pentru indepartarea arsenicului din ape contaminate. In cadrul proiectului vor fi realizate noi nanoparticule de oxid de fier acoperite cu bromura de cetiltrimetilamoniu (FexOy-CTAB) pentru a fi utilizate in indepartarea arsenicului din ape contaminate.  

  Mai mult decat atat, experimente de lot vor fi efectuate pentru a evalua eficiența nanoparticulelor FexOy-CTAB în îndepărtarea ionilor de arsenic. Un  obiectiv important al acestui proiect este de a evalua toxicitatea arsenicului asupra organelor vitale ale sobolanilor. Studiile vor fi indreptate catre  adsorbtia ionilor de arsenic din medii apoase de catre nanoparticule de FexOy-CTAB. Vor fi realizate pentru prima data investigatii complexe privind mecanismele de adsorbtie ale arsenicului pe nanoparticule de FexOy-CTAB. Mai mult decat atat, studiile in vivo privind toxicitatea arsenicului asupra organelor vitale ale sobolanilor vor aduce noi informatii care vor contribui la intelegerea patobiologiei bolilor induse de arsenic si vor descrie implicatiile prezentei arsenicului in diferite organe.

  Cunoasterea de informatii complexe privind toxicitatea arsenicului este critica pentru intelegerea impactului la nivel global asupra sanatatii pe care il poate avea expunerea la arsenic. FEBIOREMOVE va oferi primele rezultate privind un studiu complex asupra utilizarii nanoparticulelor in remedierea apelor contaminate iar indeplinirea obiectivelor acestui proiect va conduce la progrese importante in ceea ce priveste mecanismele de adsorbtie ale ionilor de arsenic din ape contaminate de catre nanoparticule de FexOy-CTAB.

  Data de inceput: 23.10.2020

  Data de sfarsit: 22.10.2022

  Durata: 24 de luni

  Rezumat rezultate etape proiect


  Titlul proiectului:

  Nanocompozite pentru remedierea mediului - proiect experimental demonstrativ PED nr. contract 467 PED / 2020

  ACRONIM: FEBIOREMOVE